Villa Blue Curaçao 
 

Stranden

Curacao heeft meer dan 35 openbare en privé stranden die allemaal zeer gevarieerd zijn. Of u nu een zongenieter op vakantie bent of een inwoner die een dagje vrij heeft, er is een grote keuze tussen rotsachtige baaien of lange zandstranden.

De meeste zwemstranden liggen verspreid langs de beschermde zuidwestkust. Het water is daar meestal rustig en kristalhelder. De noordkust is met zijn krachtige branding en sterke onderstroom niet geschikt om te zwemmen. Officieel is topless baden verboden op alle openbare en op enkele privé-stranden, maar op sommige plaatsen wordt het oogluikend toegestaan.


Stranden in het westen van Curacao: 

  • Playa Kalki
  • Westpunt Beach
  • Knip Beach
  • Little Knip Beach
  • Playa Kenapa
  • Playa Jeremi
  • Port Marie
  • Cas Abao
  • Playa Grandi (snorkelen met schildpadden)

Stranden in het zuiden van Curacao:

  • Pirate Bay (Hook's Hut)
  • Cabana Beach
  • Mambo Beach
  • Seaquarium Beach
  • Jan Thiel Beach
  •  Caracasbaai 
  • Blue Bay
  • Kokomo beach


Duiken

Voor duikers is Curaçao een waar paradijs. Van oorsprong bestaat Curaçao uit vulkanisch kalkgesteente waarop koraal zich eeuwenlang heeft afgezet. Bij de eerste duik is dit al snel te zien. Langs de kustlijn zijn de meest schitterende koraalriffen te bewonderen. Door de adembenemende onderwater natuur is duiken bij uitstek één van de populairste bezigheden op Curaçao!

In de wateren van Curaçao is een overvloed aan zeefauna te vinden: veelkleurige papegaaivissen, zilverachtige barracuda’s, gevlekte Franse klipvissen, kleurige vlindervissen... Dit zijn slechts enkele soorten die u hier zult aantreffen, terwijl u vlak langs de kust koraal- en zeeanemoonkolonies vindt.

Als u nog nooit gesnorkeld of gedoken hebt, is dit wellicht het moment om het te leren. Zet in ieder geval eens een duikbril op en probeer een glimp op te vangen van de wonderwereld vlak onder het wateroppervlak. Wel is het raadzaam om met een partner of maatje te snorkelen (dit is een standaard procedure bij duikers).

Er zijn verschillende duikscholen op het eiland, maar voor een persoonlijke aanpak en de keuze voor PADI bent u bij ScubaDo aan het goede adres.



Restaurants

In het Pietermaai district vindt men verschillende restaurants voor ontbijt, lunch en diner u kunt o.a. terecht bij Saint Tropez, Mundo Bizarro en De Heeren at Sea. Als afsluiting van een dagje op Bandabou is eten bij eetcafé de Buurvrouw een echte aanrader.

Ga ook eens langs bij Number Ten op de Santa Rosaweg en laat je verrassen door de fantastische tuin en heerlijke taarten. Ook kunt u hier terecht voor een ontbijt of een heerlijke lunch.


Het Eiland

Willemstad

Willemstad is zowel de hoofdstad van de Nederlandse Antillen als van het eiland Curaçao. Het is een charmante en kleurrijke stad. De architectuur is een vrolijke tropische versie van de 17e-eeuwse Hollandse bouwstijl. Alle mogelijke pasteltinten worden gebruikt voor huizen, winkels en officiële gebouwen. De typische gevels en zuiltjes roepen de sfeer op van de Nederlandse kolonisten.

De oudste gebouwen in Willemstad waren exacte kopieën van de Hollandse gebouwen uit de 17e eeuw. Slechts in de 18e eeuw begonnen de Hollandse kolonisten hun huizen aan te passen aan het tropisch klimaat door galerijtjes aan hun huizen toe te voegen om zo voor schaduw te zorgen. Viceadmiraal Albert Kikkert zorgde bij decreet in 1817 voor de pastelkleuren van de huizen. Hij kreeg immers hoofdpijn van al die witte in de zon blakende huizen.

Punda

Het belangrijkste shopping centrum is Punda met zijn vele kleine nauwe straatjes en talrijke juwelenwinkels. Bezoek ook de drijvende markt met de vele Venezolaanse, Colombiaanse en Caraïbische vissers die hier hun producten komen verkopen. Vlakbij, in Hanchi Snoa, bevindt zich een van de belangrijkste historische sites in de Caraïben: de Mikvé Israël-Emanuelsynagoge uit 1732. In de tuin van de synagoge bevindt zich tevens het Joods museum in twee gerestaureerde huizen uit de 18e eeuw.

Achter het Fort Amsterdam bevindt zich de Fortkerk, een 18e-eeuwse protestantse kerk. De kerk werd onlangs gerestaureerd en kan, samen met het bijhorende museum, onder begeleiding van een gids bezocht worden. Het Postmuseum ligt op de hoek van de Keukenstraat en de Kuiperstraat in het oudste huis van Punda (1693) en in de Breedestraat 1 kan men het muntenmuseum van de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen bezoeken.

Bruggen

Over de Sint Anna baai ligt de Koningin Emmabrug die de twee delen van de stad met elkaar verbindt: Punda en Otrabanda (dit betekent 'de andere kant' in het Papiaments). De brug werd gebouwd op 16 pontons en wordt per dag meer dan dertig keer geopend om schepen te laten passeren. De huidige brug, de derde op deze plaats, werd gebouwd in 1939. Bij een open brug, worden de voetgangers met kleine bootjes overgezet. De brug is afgesloten voor het rijdend verkeer. De nieuwe Koningin Julianabrug is vast en overspant op een hoogte van 50 m de baai. Ook deze brug verbindt de twee stadsdelen. Deze brug is niet toegankelijk voor voetgangers (te veel wind en te veel beweging van de brug).

Otrobanda

Sommige gedeelten van Otrabanda worden gerenoveerd. Het is een typisch stadsdeel met kleine huisjes in steegjes. De Breedestraat is de inkoopstraat. De Basiliek Santa Ana werd gesticht in 1752 en in 1975 door Paus Paulus VI tot basiliek verheven. Langs de Sint Annabaai ligt Porto Paseo, een gerenoveerd stadsgebied met bars en restaurants dat vooral op vrijdagavond heel wat bezoekers trekt op zoek naar muziek en dans. Aan de rand van Otrabanda, in de Leeuwenhoekstraat kan men het Curaçaosch Museum bezoeken, gesticht in 1946. Hier bevindt zich een verzameling objecten van uit de Caiquetio indianencultuur alsook schilderijen en meubels uit uit de koloniale periode maar ook de 19de en 20e eeuw. Op het dak staat een beiaard met 47 klokken, genaamd 'De Vier Koningskinderen' naar de vier dochters van Koningin Juliana. Voor architectuurliefhebbers is het Scharloo-kwartier zeker en vast een must. In dit vroeger joodse handelsgebied kan men heel wat mooie huizen met de typische Curacao-architectuur bewonderen.

Een leuke tip om Curaçao op een andere manier te leren kennen is door te kiezen voor een wandeling door Otrobanda of door Scharloo. Deze wandelingen kunt u onder begeleiding doen van Dushi Walks. Tijdens een wandeling van ± 2 uur neemt de eigenaresse van Dushi Walks, Shirley, je mee naar prachtige plekken in de wijken Otrobanda of Scharloo. Deze wijken staan minder goed bekend op Curaçao en zijn misschien ook wel minder geschikt om zelfstandig doorheen te wandelen. Maar Shirley zegt bij haar wandelingen de veiligheid van alle deelnemers te kunnen garanderen, doordat zij bekend is in de wijk en daar een netwerk heeft. De wandeling leidt je langs muurschilderingen van o.a. kunstenaars Garrick Marchena en Francis Sling met daarbij veel achtergrond informatie door Shirley verteld.


otrabanda-combi-4_orig
otrabanda-combi-5_orig
scharloo-3_orig


Het Klimaat

Het eiland heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat Curaçao een warm en zonnig klimaat kent met weinig regen. De gemiddelde jaartemperatuur is 27,5°C en het verschil tussen zomer en winter is maar ongeveer 2 graden. Ook het verschil tussen dag en nacht is maar klein, namelijk rond 5 graden. De meeste regen valt van oktober tot februari, maar meestal 's nachts. Het zijn korte, hevige buien.

Het zeewater is met een gemiddelde van 26,8° erg warm. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober. De koelste ( 29°C ) maanden zijn januari en februari. Een pluspunt van Curaçao is de ligging buiten het orkaangebied.


Jan.

Feb.

Mrt.

Apr.

Mei

Jun,

Jul.

Aug.

Sep.

Okt.

Nov.

Dec.

Dag temperatuur

29

29

31

31

32

32

32

33

33

33

31

30

Nacht temperatuur

24

24

25

26

26

26

26

26

27

26

26

25

Gemiddeld aantal uren zon per dag

9

9

9

9

9

9

10

10

9

9

8

8

Neerslag in mm.

45

40

14

20

20

19

40

42

49

84

97

100

Aantal dagen neerslag

9

6

3

3

2

3

6

5

5

7

10

12

Temperatuur zeewater

27

26

26

26

27

27

27

27

28

28

27

27


E-mailen
Instagram